מהי חשבונית פיקטיבית וכיצד להימנע מכך?

13 מאי 2019

חשבונית פקטיבית

על פי החוק הישראלי, כל עסקה שבה מתבצעת טרנזאקציה כספית מחייבת הפקת חשבונית מס על סכום העסקה. למעשה, גם כאשר מדובר בהחלפת מוצרים (ברטר), יש להפיק חשבונית מס על שווי הפריטים הנסחרים. אוסף חשבוניות המס שמציג העסק לרשות המיסים, משקף את סך ההכנסות שמהן נגזר המס שעליו לשלם. מן הצד השני, העסק שמקבל את החשבונית יכול להציגה בפני רשות המיסים כהוצאה מוכרת במס, ועל ידי כך להפחית את תשלום המס עבור הכנסותיו. חשבונית פיקטיבית היא חשבונית שמוצאת אך ורק לצורך הכרה בהוצאה, מבלי שהתבצעה טרנזאקציה כלל, או שהתבצעה טרנזאקציה בין שני אנשים/עסקים המתואמים ביניהם למטרה זו.

חשבונית פיקטיבית – עבירה כלכלית חמורה

מכך אפשר להסיק, שאף אחד אינו צריך להיות מוטרד מקבלת חשבונית פיקטיבית אם הוא אינו לוקח חלק בפעולה הפלילית של הפקת חשבוניות פיקטיביות, ואכן מדובר בעבירה פלילית חמורה. הפקת חשבוניות פיקטיביות היא עבירה המשתייכת לדין הכלכלי פלילי, וחקירתה מתבצעת במסגרת חקירה כלכלית, בדרך כלל בצורה סמויה לצורך איסוף ראיות, ולאחר מכן בצורה גלויה. כאשר אתם מבצעים עסקה עם אדם או עסק כלשהו, משלמים לו כסף ומקבלים לידיכם חשבונית, החשבונית הזאת היא אינה חשבונית פיקטיבית מעצם זה שניתנה תמורת טרנזאקציה אותנטית, ותוכלו להגישה לרשות המיסים, כאשר מומלץ להתייעץ עם עו”ד מומחה, לצורך קיזוז הוצאות.

עבודה עצמאית או במסגרת שיתוף פעולה

 

ביצוע עבירת חשבונית פיקטיבית יכול להתרחש בשתי תצורות מרכזיות:

  • אדם או עסק בעל תיק פעיל ברשות המיסים מדפיס חשבוניות על שם חברת קש, ובמקרה הפחות מתוחכם, על שם פיקטיבי לגמרי, ממלא את החשבונית כאילו קיבל אותה במסגרת עסקה שביצע, ומגיש אותה לרשות המיסים לצורך קיזוז הוצאות.
  • שני אנשים/ עסקים או יותר, מתחברים יחד כדי לבצע את העבירה במשותף. גוף אחד מפיק חשבונית פיקטיבית, וגוף שני מגיש אותה לרשות המיסים. הגוף המפיק עשוי להיות רשום לכאורה במדינה זרה, כך שאינו חייב במס בישראל, או שהוא כלל לא רשום בשום מקום, כך שמצד אחד לא משולם מס על ההכנסה הפיקטיבית, אך מתקבל החזר הוצאות בגין החשבונית הפיקטיבית שהוגשה.

השקעת משאבים רבים בזיהוי עבירות מס

רשות המיסים נוקטת במגוון רחב של צעדים על מנת לזהות פעולות פליליות בתחום המס, ובכלל זה הפקת חשבוניות פיקטיביות. בכלל זה, מחייבת רשות המיסים דיווח על העברת כספים בסכומים מסויימים את הגבול, דיווח על ידי הבנק על הפקדות חריגות וכדומה. כמו כן, במקרה שעולה חשד אצל רשות המיסים, היא עשויה לבצע בדיקה לגבי הגוף המפיק את החשבוניות הפיקטיביות ולגבי הגוף המקבל אותן, ולבחון האם מדובר במקרה של מרמה. ככלל, רמת היעילות של רשות המיסים בתחום זה היא אינה בשיאה, אך אם יש נושא שבו משקיעה הרשות את מירב זמנה, האנרגיה שלה והעובדים שלה, הוא בתחום של זיהוי מעשי מירמה במס, ויש סיכוי טוב שאנשים המעורבים בפעילות פלילית זו ייתפסו בסופו של דבר.

לעיתים בעלי עסקים אינם מעורבים מספיק במישור הזה ולכן עשויים להיות מצבים שבהם מופקת חשבונית מזוייפת ללא ידיעת המנהל אשר יישא בתוצאות בסופו של דבר. חשוב להעזר בעורך דין דיני עבודה על מנת לעשות בירורים כאלו מול ההנהלת חשבונות.

חקירה כלכלית במישור הסמוי ולאחר מכן גם במישור הגלוי

כאמור, עבירת חשבונית פיקטיבית היא עבירה כלכלית, שבשלב ראשון מתבצעת סביבה חקירה סמויה על ידי יחידת החקירות הכלכליות של משטרת ישראל בשיתוף רשות המיסים. בשלב זה, עשוי העבריין להמשיך בפעולותיו כרגיל מבלי שהוא כלל מודע לעצם קיום החקירה נגדו. רק לאחר שנאספות מספיק ראיות על פעילותו העבריינית, תעבור החקירה למישור הגלוי ואז יהיה כבר מאוחר מדי עבור העבריין, ויהיה עליו להשיג עורך דין מהתחום מהשורה הראשונה.

זקוקים לייעוץ משפטי בתחום הפלילי או בתחומי המיסים? צרו איתנו קשר.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם