קבלת דבר במרמה

אחת מהעבירות הפחות מוכרות לציבור הרחב היא עבירת קבלת דבר במרמה. העבירה, אמנם, מעוגנת בסעיף 415 חוק העונשין, תשל”ז-1977, אולם מעט מאד יודעים באמת מהי אותה “מרמה”, למה מכוון החוק כשהוא כותב “דבר” ומדוע נוקב החוק בעונשי מאסר בפועל של 3 עד 5 שנים לעובר העבירה. קבלת דבר במרמה, לכשעצמה, נחשבת לעבירה מסוג עוון. אולם, כאשר היא מבוצעת בנסיבות מחמירות (לדוגמה, בשילוב עם עבירה אחרת או במקרים של יחסי מרות) היא נחשבת לעבירה מסוג פשע. כאשר מלבד הרכבה של העבירה, נלקחים בחשבון בעת מתן גזר הדין גורמים נוספים כהיקף הפגיעה, סוג הפגיעה וכד’.

הגדרת העבירה 

נתחיל בהגדרות עצמן – כמות שהן מופיעות בחוק העונשין סימן ו’ סעיף 414 חוק העונשין:

כ”דבר” מגדיר החוק “מקרקעין, מיטלטלין, זכות וטובת הנאה” – כלומר הפקת “רווח” כלשהו, בין אם הוא מוחשי כבית, מכונית או קרקע, ובין שאיננו מוחשי כמוניטין, משרה או זכייה במכרז. כ”מרמה”, מפרט החוק – “טענת עובדה בעניין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת; ו”לרמות” – להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל”. כלומר, על פי החוק, “מרמה” מוגדרת כטענה עובדתית שקרית, אשר מי שטוען אותה (בין אם בכתב, בע”פ או בעצם התנהגותו) יודע שהינה שקרית, ומאחורי טענתו ניצבת כוונה להונות ולהפיק רווח. חשוב לציין כי בחוק העונשין מתייחסים גם להתחזות –אדם אשר התחזה לאחר כדי לבצע את העבירה. מדובר על הפרת אמונים וטענות של שקריות של הנאשם שעושה זאת על מנת להפיק רווחים. עבירת ההתחזות בהחלט מסוכנת ויש עבריינים אשר מנצלים זאת כדי להפיק רווח כלכלי או לפתות נשים או ילדים.

מהי הנקודה בה הופך השקר לעבירה ואילו מעשים ייחשבו לכך?

כאשר השקר מבוצע לצורך הפקת טובה כלשהי (מוחשית או לא), אשר ללא הנתון שנכלל בה היא לא הייתה ניתנת לאדם ששיקר, הופך השקר לעבירת קבלת דבר במרמה. לעיתים, מתרחבת ההגדרה אף יותר, וכוללת עבירות נוספות אשר יוצרות נזק, כאשר למקבל הוא בגדר הישג/יתרון ולנותן הוא מהווה הפסד/נזק. לדוגמה, אינוס במרמה – סיטואציה המתרחשת בה כאשר נוצר מצג שווא הנוגע לדרך בה מציג האדם את עצמו. עבירת קבלת דבר במרמה איננה מתמקדת רק בפגיעה בקניין, אלא כוללת גם פגיעה בגוף אדם, או שאיננה כוללת פגיעה פיזית כלל אלא הונאה (למשל, שקר בראיון עבודה על מנת להתקבל לאיוש משרה מסוימת, בניית מוניטין המבוססת על שקר בנוגע לשירות הצבאי וכן הלאה).

גם מקרים בהם מעשה המרמה כולל “מחדל” (למשל, שתיקה או העלמת עובדות אשר נחשבות למהותיות לצורך קבלת התמונה האמיתית והמלאה), או לחליפין כולל הצגה חלקית בלבד של עובדות, נחשבים בעיני החוק ל”מרמה”. זאת מאחר והערך המוגן בבסיס עבירת קבלת דבר במרמה הוא ה”חופש” של המרומה – חופש הפעולה והבחירה שלו, הנובעים מרצונו החופשי, ויכולתו לבחור או להחליט לאחר שמצויות בידיו כל העובדות הנכונות הנדרשות להחלטה שקולה ומודעת. יחד עם זאת, הפסיקה הכירה בכך כי המרמה צריכה להיות הגורם היעיל לקבלת הדבר.קבלת דבר במרמה

העונש הצפוי

כאמור, על פי סעיף 415, אדם אשר הורשע בעבירת קבלת דבר במרמה צפוי לקבל עד 3 שנות מאסר בפועל. עם זאת, ישנם מקרים בהם העבירה בוצעה בנסיבות מחמירותוהעונש עשוי להגיע עד 5 שנות מאסר. את העונש הכבד יותר, יקבלו נאשמים שביצעו עבירות בנסיבות מחמירות – לדוגמה:

  • שילוב של מספר עבירות מרמה יחד – כמו זיוף, התחזות והונאה
  • נאשמים שניצלו את מעמדם או את המקצוע שלהם
  • עבירות שתוכננו ובוצעו בהיקף רחב מאוד, וגרמו נזק משמעותי במיוחד

מהי התמחותו של עורך הדין המייצג נאשמים בעבירות קבלת דבר במרמה?

למרות שעבירת קבלת דבר במרמה הינה עבירה פלילית לכל דבר, ומשכך, לכאורה, עורך דין פלילי היה אמור להיות הכתובת האינטואיטיבית היחידה לנאשמים בעבירות מסוג זה, לעבירה זו ישנן תחולה נרחבת ונגיעה בכל תחום של החיים והפעילות. משכך, ישנם תחומים אשר בהם נאשם יזדקק לשירותי עורך דין מיסים, עורך דין מס הכנסה או עורך דין צווארון לבן, בעוד שבכתבי אישום אחרים, עורך דין המתמחה בתחום הפלילים ייצג את הנאשם באופן הטוב ביותר.

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096476

    שם מלא *

    נייד *

    דוא”ל

    כתובתינו
    מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
    03-609-6467
    או התקשרו לנייד: 050-7637376
    פקס
    1533-6096467
    דואר אלקטרוני
    office@acs-law.co.il
    2024 © כל הזכויות שמורות

    לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

    או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם