טופס 5329 – דו”ח פרטים אישיים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל

26 מאי 2019

טופס 5329

טופס 5329 – רשות המיסים נאבקת רבות בהון השחור ובהעלמת המיסים. כחלק ממאבק זה, מבקשת הרשות לאתר או לשלול את האפשרות של העלמת הכנסות החייבות במס.

מדוע קיבלתם מכתב דרישה למילוי טופס 5329?

לפתחה של הרשות מונחות מספר דרכים לאתר את החשודים.

אחת הדרכים הבולטות לאיתור הינה באמצעות הצלבות בין מאגרי מידע שונים של רשויות המדינה. אלו אשר מאגרי המידע העלו כי קיים חשש שהעלימו הכנסות החייבות במס, נדרשים להמצאת פרטים אישים והצהרה על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל. דרך נוספת שאותה מקדמת רשות המסים, באמצעות פעילות תקשורתית וקמפיינים ממוקדים, הינה “קו הצדק” המכונה גם כ”המלשינון”.

מרגע שעולה חשד כי אדם העלים מס, מחלקת המודיעין ברשות המיסים פונה בדרישה להצהיר על מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל וזאת תוך 30 יום מקבלת המכתב. במקרים רבים, המערכת מוצאת אזרחים כחשודים וזאת למרות שאותם אזרחים כלל לא מחזיקים בתיק מס הכנסה.

מה כולל טופס 5329 ומה השלכותיו?

הטופס כולל דרישה למתן מידע מקיף אודות מקורות ההכנסה של הנמען, נכסים שבבעלותו וכן של בן/בת זוגו. לפיכך יש לפרט על כל הכנסות והנכסים בארץ ובחו”ל של בני הזוג כדוגמת מקומות עבודה, נכסי נדל”ן, מניות בחברות, כלי רכב, ניירות ערך, חשבונות בנק וכו’.הדרישה להצהרת ההון ולמקורות הכנסה מיועדת לתושבים אשר מרכז חייהם בישראל, וקיים לרשויות המס מידע כלשהו אשר מהווה מדד להעלמת הכנסות.

מילוי הטופס חשוב מאוד ואין להקל בו ראש. זאת משום שאי עמידה בדרישת הדיווח של רשות המסים מהווה עבירה פלילית. בנוסף, המידע אשר יימסר בדו”ח אודות פרטיו המלאים של הנדרש מהווה נדבך מרכזי להחלטה באם להמשיך בהליכי חקירה אם לאו. ראוי לזכור כי רשויות המס פועלות במקביל הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי. לכן ישנה חשיבות להתנהלות נכונה מול רשות המסים  ובליווי עורך דין הבקיא בדיני המס האזרחי והפלילי עם קבלת הדרישה.

היבט מבחן מרכז החיים ואופן הגדרתו

על מנת להגדיר כי מרכז חייו של אדם הם אכן בישראל הוגדר “מבחן מרכז החיים”.
הנ”ל מהווה מבחן מהותי לקביעת תושבות על פי פקודת מס הכנסה. כך למשל אם אדם שהה בישראל למעלה מ-183 יום בשנת המס, דבר זה מהווה אינדוקציה כי מרכז חייו בישראל. בנוסף, נקבע בפסיקה כי ישנו משקל לכוונתו של האדם לגבי מרכז חייו, לפי מקום המגורים של משפחתו הגרעינית ו/או לפי קשרים עסקיים, חברתיים וכיוצא בזה.

גם אם מרכז חייו של האדם אינו בישראל, והאדם אינו תושב ישראל באופן מובהק, נכון לפנות לרשויות המסים ולהבהיר עניין זה ובוודאי שלא להתעלם. באם אין מחלוקת לכך שמקבל הדרישה הינו תושב ישראל, ישנה חשיבות מכרעת בליווי עורך דין מיסים אשר יבחן את השלכות הדרישה הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי. עורך דין הבקיא בתחום המס, יאבחן את מקורות הכנסה בארץ ובחו”ל של מקבל הדרישה. ויבחן דרכי התמודדות מול רשות המיסים אשר יש בגינם לצמצם את הסיכון להמשך חקירה, כתב אישום והעמדה לדין.

האם ניתן לפנות בהליך גילוי מרצון לאחר קבלת הדרישה?

על פי עמדת רשות המיסים, מכתבי הדרישה למילוי טופס 5329, כמוהם כתחילת בדיקה/ חקירה. על כן, ברוב המקרים הליך של גילוי מרצון לא יתאפשר, זאת לאור העובדה כי אחד מהתנאים של הליך זה הינו כי בעת הגילוי אין בידי רשות המיסים מידע בהקשר הגילוי או שהרשות אינה מנהלת בדיקה/ חקירה בעניין מבקש ההליך.

למרות עמדת רשות המיסים לעניין זה, ישנם הליכים נוספים בהם ניתן להימנע מהשלכות הפליליות של העלמת המס. כך למשל, בתנאים מסוימים עורך דין בתחום המס יכול לפנות בהליך לפקיד השומה להסדרת החוב בפריסה, תוך הבטחה שלטונית להימנע מהעמדה לדין.

האם ניתן להגיש בקשה לכופר מס לאחר קבלת דרישה לטופס 5329?

בקשה לכופר מס הינה בקשה של חשוד להמיר את החשדות כנגדו בהעלמת מיסים, בתשלום כופר מס. הבקשה מוגשת לוועדה של רשות המיסים, המתכנסת אחת לכמה חודשים, ודנה באם לאשר את הבקשות. ישנם שיקולים רבים לוועדה באם לאשר המרת החשדות הפלילים בכופר מס אם לאו. בין השיקולים העומדים בפני הוועדה: חומרת העבירה, היקף העבירה, הסרת המחדל, מצב משפחתי, מסגרת תפקיד, תחום העיסוק וכו’. גם בהליך זה של הגשת הבקשה רצוי להגיש בליווי וע”י עורך דין מומחה למיסים.

הכופר מהווה מעין “קנס” הבא במקום הליכים פלילים כנגד החשוד בהעלמת המס. יחד עם זאת על מנת להגיש בקשה לכופר על החשוד להיחקר באזהרה על ידי הרשות המיסים על כל המשתמע מכך.

מפאת העובדה כי מקבל הדרישה למילוי טופס 5329 הינו בשלב הראשוני של הבדיקה/ חקירה, ואין “החשוד” עדיין מוזהר כדין, ועדת הכופר לא תקבל בקשות לכופר של החשוד בשלב זה.

יחד עם זאת, עורך דין מיסים יכול לפנות בשם מקבל הדרישה ובאופן אנונימי לפקיד שומה חקירות ולקבל המלצה בתנאים המתאימים לוועדת הכופר. לאחר קבלת ההמלצה יכול אדם לבקש זימון לחקירה באמצעות עורך דינו, ובכך שומר לעצמו את השליטה האסטרטגית על ההליך. אמצעי זה הייחודי בעיקר לליווי עורך דין יאפשר לאדם להימנע ממעצרים, הגשת כתב אישום ובמקרה ההרשעה גם ענישה חמורה.

קיבלתם טופס 5329 ? פנו לעורך דין מומחה למיסים

יש לזכור כי באם קבלתם אם הדרישה, אתם בגדר “חשודים” כלפי רשויות המס, על אף שלא נחקרתם.

התנהלות לא נכונה בהקשר זה עלולה לסבך אתכם, כמו כן, מילוי שגוי או לא מדויק של הדרישה עלול להוות תמריץ להמשך והעמקת החקירה. על כן, מומלץ להתייעץ עם עורך דין פלילי המומחה בתחום אשר ילווה אתכם לאורך ההליך הן בפן הפלילי והן בפן האזרחי.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם