מתי מותר לשאול על עבר פלילי?

22 ספטמבר 2020

מבחן IELTS באנגלית לעורכי דין

בראיונות עבודה, בדרך כלל תישאלו על הכישורים, הרקע והניסיון שלכם. מה שכן, בוודאי שמתם לב שבחלק מהראיונות, המעסיק התעניין גם בעבר הפלילי שיש או אין לכם. האם העבר הפלילי צריך להשפיע על קבלתכם לעבודה אצל המעסיק או לא? ואם כן, מתי ובאיזה תנאים? המשיכו בקריאה וגלו…

חוק המרשם הפלילי

בגדול, על פי חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, המעסיק לא צריך לדרוש מכם להציג בפניו מידע הקשור לעבר הפלילי שלכם. מעבר לכך, אם הוא יעשה זאת, הוא עשוי להיות חשוף לסנקציה פלילית. למעשה, המטרה העיקרית של החוק, היא לסייע לשיקום של עבריינים ולגרום להם לחזור לשגרה ולמעגל התעסוקה בפרט ללא “אות קין” (כלומר מבלי שהעבר שלהם יהיה להם לרועץ). מעבר לכך, אם נסתכל על מרשים פליליים, נוכל לראות שיש המון חקירות שעדיין מתנהלות או כאלה שהסתיימו ללא הגשת כתב אישום והדבר אומר שאי אפשר לקרוא לאדם “אשם” עוד לפני שהוכח שהוא באמת אשם. במידה והמעסיק חשוף לאותו מידע פלילי, הדבר עשוי להשפיע על שיקול הדעת שלו וכך בסופו של דבר, הוא עשוי לפסול את המועמד על לא עוול בכפו.

דרישה להצהרה על עבר פלילי, על פי 5 עקרונות מנחים

על פי הכרעה של בית המשפט העליון נקבע, שהמעסיק יכול לבקש הצהרה על עבר פלילי של מועמד לעבודה. מה שכן, הדבר עדיין צריך להיבחן על פי דיני הגנת הפרטיות הנהוגים בארץ.
אז מהם חמשת העקרונות?

רלוונטיות לכישורים הנדרשים – הדרישה להצהרה צריכה להיות רלוונטי לכישורי המועמד ולתפקיד.

תכלית – הדרישה להצהרה צריכה לעמוד בדרישת המידתיות ומה הכוונה? לדוגמה, אם מדובר על מועמד שרוצה להתקבל לתפקיד הכולל טיפול בילדים או מבוגרים, אז הגיוני בהחלט שהמעסיק ידרוש הצהרה על עבר פלילי. כלומר, יש מטרה מוצדקת לדרישת ההצהרה.

סודיות – אם ניתנה הצהרה על עבר פלילי, יש לשמור על סודיות המידע בתוך מקום העבודה ומחוץ לו.

דרג – מועמד יכול להתמודד על תפקיד זוטר או תפקיד בכיר. בכל מקרה, גם אם תימסר הצהרה על עבר פלילי, אין להתייחס אליה בצורה שונה בגלל שהתפקיד הוא ניהולי או תפקיד שאינו ניהולי.

שיקולים – במידה ויש עבר פלילי, המעסיק צריך לשקלל אותו עם שאר השיקולים וכך לבחון האם המועמד מתאים למשרה או לא.

שורה תחתונה

אם אתם כמועמדים, נתקלתם באפליה לגבי אי העסקתכם במקום העבודה בגלל עבר פלילי, מומלץ ורצוי לפנות לייעוץ משפטי שיינתן על ידי עו”ד דיני עבודה וכמו כן על ידי עו”ד המתעסק בתחום הפלילים. דבר כזה אינו תקין והוא מהווה עבירה פלילית על אחד החוקים במדינת ישראל והוא חוק הגנת הפרטיות. יש לבחור עורכי דין שיש להם ניסיון והתמחות בכל הקשור בדיני עבודה וכמו כן בדיני פלילים. שיהיה בהצלחה!

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם