האם אי-תשלום מזונות מהווה עבירה פלילית?

20 ספטמבר 2023

מבין התביעות הכספיות השונות, הרי שבתי המשפט תופשים את התביעה הכספית לקבלת דמי מזונות כחשובה יותר, מוצקה יותר וככזאת שאם היא איננה מיושמת, הרי שיש לאכוף אותה בקפידה.

תשלום המזונות נועד לכלכל על-פי רוב את הילדים והאם, כאשר לא אחת עולים מקרים ובהם האב מסרב להעביר את התשלום במועד, מתעכב או חומק מן התשלום פעם אחר פעם.

האם מוצאת את עצמה מנסה לגבות את הכסף, במרדפים שאינם פוסקים ומקצה משאבים בלתי מבוטלים. לצד זאת, הציפייה והדריכות אם הכסף יועבר או לא, אף הוא יש בו כדי להעכיר ולהשפיע על איכות חייה של האם, ועל יכולתה לכלכל את צעדיה בתבונה באשר להוצאות עתידיות עבור הילדים המשותפים.

נשאלת השאלה, האם אי תשלום המזונות עלול לגרור עמו הליכים פליליים כנגד סרבן התשלום?

תשלום דמי מזונות ממעוף הציפור

כל אב במדינת ישראל מחויב לשלם מזונות למען ילדיו, וזאת עד הגיעם לגיל 18. מטרת המזונות היא להבטיח את צורכיהם הבסיסיים של הילדים לרבות הנעלה, מדור, מזון וכלכלת הבית.

כאמור, בתי המשפט רואים בתביעת המזונות כתביעה חשובה שיש לאכוף אותה בקפידה, וזאת כיוון שיש בה כדי להשפיע על מעמדם של הילדים ומידת יכולתם להתקיים בכבוד. על-כן, שאי תשלום מזונות עלול גם להפוך לעבירה פלילית המובילה להליכים וסנקציות משמעותיות כנגד האב.

כיצד יש לפעול?

יש לציין כי בנקיטת ההליכים הפליליים עצמם אין האם צריכה לערוך בעצמה, ויומלץ לה לפנות ללשכת ההוצאה לפועל.

יודגש כל לאחר שתביעת המזונות הושלמה, ניתן לפנות, ללא כל הקשר אם האב הוא סרבן תשלום או לא, אל הלשכה להוצאה לפועל והיא זו שתערוך את הגבייה באופן מסודר.

בהמשך לנושא הנידון במדריך זה, הרי שכאשר האב לא יעביר את חלקו הנדרש אל הלשכה להוצאה לפועל, הרי שהלשכה להוצאה לפועל תוכל לנקוט כנגדו בהליכים שונים לרבות הוצאת צו עיכוב יציאה מן הארץ, לעקל את חשבון הבנק, להוציא הוראה מפורשת אל המעסיק שיפריש את הכספים הנדרשים מן המשכורת אל הלשכה להוצאה לפועל, וכן לקנוט בהליכים נוקשים יותר לרבות הליכים פליליים.

מקרים פרטניים

מוטב לקחת בחשבון כי ישנם גם מקרים יוצאי דופן ובהם לשם הדוגמה, האב איננו מסוגל כלכלית להעביר את הסכום הנדרש, או איננו כשיר להעביר את דמי המזונות.

במקרים מסוג זה, הרי שבאפשרות האם לפנות אל ביטוח לאומי ולהגיש שורה של טפסים שעם סיומם ייפסק לטובתה סכום מסוים שיועבר מדי חודש וחודש על-ידי ביטוח לאומי.

יש לציין כי הסכום איננו זהה לזה שהוחלט עליו בתביעת המזונות, אך יש ביכולתו כדי לסייע לאם ולילדיה כלכלית באופן ניכר.

כל מקרה הוא לגופו, ולשם כך מומלץ להתייעץ עם עורך דין משפחה מנוסה אשר יבחן את הנושא בקפידה ויתווה את האסטרטגיה המשפטית הנדרשת.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם