מתי ניתן למחוק כתב אישום

1 יולי 2020

כתב אישום

הוגש נגדיכם כתב אישום? כדאי מאוד לדעת שלא הכול אבוד, והדברים לא חייבים להגיע בכלל למשפט. במקרה בו אתם רוצים לנסות לבטל כתב אישום, יש לעבוד בצורה חכמה ובכל מקרה להתייעץ עם עורך דין פלילי.

אומרים שאחוז ההרשעות בהליך הפלילי בישראל הוא מהגבוהים בעולם, ומסיבה זו, הרבה מאוד סנגורים מנסים לסגור עסקאות טיעון ולא להגיע בכלל לבית משפט. בעניין זה חשוב לקבל ייעוץ מול גורמים מקצועיים, כיון שלא בהכרח חייבים למהר להגיע לעסקת טיעון. יש לבחון אופציות שונות, וגם אם בסופו של דבר כן מגיעים לבית המשפט, עדיין יש מה לעשות כדי להגיע למחיקת כתב אישום.

התרחיש הראשון לחזרה מכתב אישום וביטולו הוא זה שבו התביעה חוזרת בה מכתב האישום ואז מתבטל ההליך בהסכמת שני הצדדים. דבר כזה יכול לקרות במקרה שבו עורך הדין של הנאשם שכנע את הקטגור שכתב האישום אינו מבוסס דיו או שהוא אינו מוצדק או חיוני.

איך זה יכול לקרות?

הסיבות לכך פחות חשובות. ייתכן והראיות אינן מבוססות כמו שהתביעה סבורה. יכול להיות שהאשמת הנאשם לא תהיה בעלת חשיבות מספקת, מה שיוביל להימנעות מהגשת כתב אישום, ויכולות להיות סיבות נוספות (כולל פרוצדורליות). הרעיון הכללי הוא שכדי לקבל מחיקה כזו, התביעה חייבת להבין שסיכויי הזכייה שלה נמוכים או שחשיבות ההליך, נמוכה.

חשוב לדעת שאם הנאשם הודה בביצוע עברה ובעובדות שעלולות להרשיע אותו, התובע לא יכול לחזור בו.

רק אם העובדות שבהן הודה הנאשם לא מספקות להרשעה, או שהן לא מספיק חזקות, רק אז התובע יכול לחזור בו מהאישום.

במקרה של הסכמה הדדית שכזו, בית המשפט צריך לאשר את ביטול כתב האישום.

חשוב לדעת: באישומים חמורים (פשעים) עומדת לזכות הנאשם הזכות לשימוע. זימון לשימוע נשלח לכתובת הנאשם, כך שחשוב מאוד לעדכן כתובת: אם מישהו מתגורר בתל אביב, והכתובת שלו לא עדכנית, הוא עלול להיות מופתע.

המקרה השני שבו מבוטלים כתבי אישום הוא בהחלטה חד צדדית של בית משפט.

ייתכן ועורך הדין של נאשם דיבר עם התביעה והעלה בפניה את ההסתייגויות שלו מכתב האישום – מכל סיבה שהיא – אבל התביעה לא שוכנעה בטיעוניו והחליטה להגיש בכל זאת כתב אישום.

במקרה שכזה, הסנגור עדיין יכול להעלות אפילו את אותן טענות בפני בית המשפט. השופט יכול להשתכנע שאין סיכוי לתביעה כבר בשלבים מוקדמים, ולהורות על ביטול כתב האישום.

ייתכן וטיעוני ההגנה יהיו פרוצדורליים ממש:

יכול להיות שעבר זמן רב מקרות המקרה או השלמת החקירה עד להגשת כתב האישום. במקרים רבים יש חשיבות למקום שבו מוגש האישום. קיימת אפשרות של חוסר סמכות מקומית (אישום שהוגש בתל אביב, למשל, בשעה שהיה צריך להיות מוגש לבית משפט במקום אחר), ועוד.

במקרה שבו בית המשפט ימצא שאין לו סמכות לדון בתיק וגם במקרים אחרים, הוא עשוי להורות על ביטול כתב אישום באופן חד צדדי.

זכרו: כל מקרה לגופו. מאמר זה נועד לתת מידע כללי בלבד, ולא בא להחליף התייעצות עם עורך דין פלילי.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם