כיצד ליווי משפטי יסייע להתנעת תהליך התחדשות עירונית כחוק?

3 ספטמבר 2020

lawyer

כאשר מדברים על התחדשות עירונית, מתכוונים לשני סוגים של פרויקטים: האחד הוא פינוי בינוי, שכולל הריסת מבנים ישנים ובנייה מחודשת תחתיהם והשני הוא תמ”א 38 שמטרתו לחזק מבנים ישנים, מפני רעידות אדמה ונזקי טבע, תוך שדרוג משמעותי של הוויזואליות שלהם והעלאת ערכם הכספי.

מדוע ליווי משפטי הכרחי כדי לשכנע דיירים לחתום על ההסכם לפרויקט 

כל ההתחלות של התהליכים הללו הן רעועות מעט בהתחלה, כאשר הסיבה העיקרית לעיכובים ולחוסר היציבות – היא חוסר הסכמה של הדיירים בבניין המיועד לשיפוץ, באשר לתנאי הפרויקט והפיצוי הכספי לבעלי הבית. ליווי משפטי של פרויקט כזה, אמור “לעזור לגלגלים להתחיל לזוז” ולאפשר הסכמה מרבית בין הדיירים, לפחות בהיקף הנדרש על פי החוק, למען התנעת הפרויקט והבאת פעולות הבנייה והשיפוץ אל הפועל.

מה תפקידו של ליווי משפטי בתהליכי התחדשות עירונית

 

מהות תפקידו של עורך דין תמ”א 38 היא תיווך בין בעלי הדירות בבניין שבו עתיד להתרחש הפרויקט, לבין היזם. עורך הדין צריך להיות בקיא בתחום ובעיקר מנוסה בליווי תהליכים של התחדשות עירונית, זאת כיוון שהוא צפוי להתמודד עם לא מעט מכשולים ומשוכות בדרך. ניהול המשא ומשא אל מול היזם של הפרויקט – מוטל על כתפיו והוא אמור לייצג נאמנה את הדיירים.

חשוב להבין, שהרוב המוחלט של הדיירים מקבלים אינפורמציה בסיסית באשר למה שעומד להתרחש במסגרת ההתחדשות העירונית העתידית בבניין שלהם, לכן בין היתר הפרקליט המלווה צריך לדעת “לדבר בשתי שפות”: האחת היא מקצועית, כדי שיוכל להשתתף בכל התהליך יחד עם אנשי המקצוע האחרים המעורבים – והשנייה היא שפה פשוטה, שאינה כוללת מושגים משפטיים ומקצועיים, אלא כזו שתבהיר לבעלי הדירות מהו בדיוק הפרויקט, מה הוא כולל וכיצד הם יושפעו ממנו.

האם זה חוקי להתנגד לתהליך התחדשות המתבצע בבניין שלכם?

 

דיירים רשאים להביע את מורת רוחם ואת התנגדותם לעצם קיומו של פרויקט תמ”א 38 בבניין, או לאופן שבו הוא עתיד להתרחש בבניין, כלומר למתווה המוצע. המסמך של הסכמת הדיירים איננו מחייב חתימה והדיירים אמורים לעשות זאת מרצונם. עם זאת, חשוב להבין שהיתרונות של פרויקט שכזה עולים בכמה וכמה רמות על החסרונות ואי הנוחות בזמן הבנייה עצמו. 

לא נדרשת הסכמה גורפת על מנת להתניע פרויקט של התחדשות עירונית

 

מסיבה זו, בדרך כלל הרוב המוחלט של הדיירים כן חותמים. מאחר שנדרש רוב גדול של דיירים ולאו דווקא חתימה של מאה אחוז מהם, על מנת שהפרויקט יקרום עור וגידים, יש להניח שבבניין רב קומות שבו מרבית הדיירים מסכימים לחתום וישנו רק דייר אחד או שניים שלא – הפרויקט בכל זאת ייצא לדרך. עורך הדין יכול, כמובן, להסביר בפירוט גם לדיירים שהביעו התנגדות, את הרווח האישי שהם יקבלו בסופו של התהליך ובכך לרכך עבורם את ההרגשה הלא נעימה ואולי, בסופו של דבר, גם לגרום להם לחתום בעצמם על ההסכם.

 

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם