מהו תיקון 24 ולמה כל מעביד חייב לוודא שהוא מוגן מפניו?

29 מרץ 2021

עורך דין

בשנת 2009 נכנס לתוקפו תיקון לחוק הגנת השכר, הנקרא גם “תיקון 24”. למעשה, במסגרת התיקון, כל מה שקשור להוכחה לגבי שעות העבודה של העובדים, מועבר לטיפולו של המעסיק. מה הדבר אומר בפועל? שאם עובד מחליט לתבוע תשלום לגבי שעות עבודה נוספות בהן עבד, הרי שאם למעסיק יש בעיה עם הטענה, הוא צריך להוכיח שהעובד אכן לא עבד באותן השעות.

מהן ההשלכות של תיקון 24?

בעבר, החתמה של כרטיסי עובד באמצעות מערכות נוכחות, נעשתה בעיקר בארגונים גדולים. כיום, העדיפות היא שכל ארגון ובית עסק, לא חשוב מה הגודל שלהם, ישקיעו במערכת אמינה שתבצע מעקב ותיעוד לגבי שעות העבודה של העובדים. כך המעסיק יכול להיות רגוע ולהיות פחות חשוף לתביעות של עובדים שטוענים שהם עבדו את השעות שטענו שעבדו. מעבר לכך, גם אם העובדים יגישו תביעה כנגד מקום העבודה לגבי תאונה, הרי שאם תהיה מחלוקת לגבי שעת התרחשות התאונה, מערכת הנוכחות תוכל להוכיח האם אכן התאונה התרחשה בשעות העבודה או לא. 

דרישות מהמעסיק לפי תיקון 24

על פי תיקון 24, המעסיק מחויב לצרף לתלושי המשכורת של העובדים את הנתונים לפיהם חושב השכר וכמו כן לפרט את שעות העבודה. מכאן, נגזר דבר חשוב והוא לבצע רישום מסודר של שעות הנוכחות.  =חשוב להבהיר דבר חשוב – מעסיק שלא ימלא כמו שצריך את דרישות החוק, יכול למצוא עצמו חשוף לתביעות מצד העובדים שלו וכל זאת ללא חובת הוכחה של העובדים. התביעות יכולות להיות בגובה של אלפי שקלים ועל כן, מומלץ להימנע מהן ולבצע את מה שצריך, על פי החוק. אם אתם כמעסיקים נתקלתם בבעיה בנושא, ההמלצה היא לפנות כמה שיותר מהר לעו”ד שיש לו ניסיון בתחום ובטיפול במקרים דומים. 

איך כמעסיקים תוכלו להגן על עצמכם?

כפי שצוין קודם לכן, יש להחזיק במערכות חכמות לניהול נוכחות. רק באמצעותן, ניתן לבצע תיעוד לגבי נתוני הנוכחות של העובדים במקום העבודה. אל תוותרו על שימוש במערכות האלה. בזכותן, אתם כמעסיקים תהיו מוגנים מתביעות של העובדים. 

האם יש חובה להחזיק במערכת נוכחות?

כמעסיקים, אתם לא חייבים להחזיק במערכת מכנית, דיגיטלית או אלקטרונית אבל כן חייבים לנהל מעקב לגבי שעות העבודה של העובדים שאתם מעסיקים. אין ספק ששימוש במערכת נוכחות תהווה פתרון יעיל ומושלם. אתם לא רוצים למצוא את עצמכם מבצעים רישום ידני לכל עובד. הדבר יגזול מכם זמן וגם עשוי להיות מועד לתקלות. על כן, ההמלצה היא דווקא לבחור במערכת דיגיטלית חכמה.

באיזה פתרונות ניתן להשתמש כיום על מנת לנהל נוכחות במקום העבודה?

יש מגוון גדול של פתרונות בהם, דיווח באמצעות שימוש בכרטיס מגנטי, זיהוי ביומטרי, שעון נוכחות עובדים, אפליקציית נוכחות ועוד. אגב, אם אתם מעסיקים טכנאים ואנשי מכירות הנמצאים בשטח, הרי שאפשר לבקש מהם להעביר את הדיווח באמצעות שימוש באפליקציה ותוכנה ייעודית. כך גם תוכלו לקבל נתונים לגבי המיקום של העובד, כאשר הוא מבצע את הדיווח עצמו. 

האם עובדים יכולים לזייף את נתוני הנוכחות שלהם?

על פי החוק, אם עובד מחתים כרטיס נוכחות של עובד אחר, הרי שמדובר על עבירה פלילית לכל דבר. אותה עבירה יכולה לגרור ענישה חמורה כמו מאסר וקנס כספי. אם הואשמתם בעבירה כזאת, מומלץ לפנות לעו”ד פלילי לייצוג בנושא.

כתובתינו
מגדל בסר 3, קומה 35, רח’ מצדה 9, בני ברק
03-609-6467
או התקשרו לנייד: 050-7637376
פקס
1533-6096467
דואר אלקטרוני
office@acs-law.co.il
2024 © כל הזכויות שמורות

לקבלת ייעוץ מקצועי ללא התחייבות חייגו 03-6096467

או שלחו פרטים ואנו נחזור אליכם